Opleidingen

nov
15
2024

Bijeenkomst 30 jaar Advocatentuchtrecht met prof. mr. Floris Bannier



Datum:
Docent(en):
Prijs:
Punten:
Plaatsen:
Locatie:

vrijdag 15 november 2024, 15:00 uur


1 PO (waarvan 1 juridisch)
Wachtlijst - inschrijven op wachtlijst
NautaDutilh (Beethovenstraat 400, Amsterdam)

Toelichting

 

Bijeenkomst 30 jaar Advocatentuchtrecht met prof. mr. Floris Bannier

Van het instellen van een kansloze vordering tot bedreiging van een cliënt, en van tegenstrijdige belangen tot gesjoemel met de derdengeldrekening: het advocatentuchtrecht van de afgelopen dertig jaar bestrijkt een rijk palet. Recent verscheen de zevende druk van “Advocatentuchtrecht”, de verzamelde tuchtrechtuitspraken voorzien van commentaar, onder de bezielende redactie van Floris Bannier en Noa de Leon-van den Berg.
Ter gelegenheid van het verschijnen van dit boek - dat in geen advocatenbibliotheek zou mogen ontbreken – nodigt de Stichting Opleiding Advocaten Amsterdam u graag uit voor de bijeenkomst op 15 november:

30 jaar Advocatentuchtrecht met prof. mr. Floris Bannier

Met de presentatie  van deze 7e en laatste druk van de zogenoemde ‘Sonja’ (zie ook het tekstblok hieronder), willen wij speciale aandacht schenken aan em. prof. mr. F.A.W. Bannier (voormalig deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten en bijzonder hoogleraar Advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam), die van grote betekenis is geweest voor de ontwikkeling van het tuchtrecht in Nederland en ook aan deze editie van Advocatentuchtrecht weer een waardevolle bijdrage heeft geleverd.

De bijeenkomst zal plaatsvinden op het kantoor van NautaDutilh (Beethovenstraat 400, Amsterdam), waar Floris Bannier jarenlang partner is geweest.  

Programma :

15.00 uur           Inloop

15.30 uur           ‘Bespiegelingen op het Verleden, heden en toekomst van het tuchtrecht’

Met bijdragen van:

mr. Barbara Rumora-Scheltema, deken Amsterdamse orde van advocaten

mr. dr. Robert Sanders, advocaat gespecialiseerd in tuchtrecht, tevens gepromoveerd op het advocatentuchtrecht

mr. dr. Richard Verkijk, raadsheer gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, lid Hof van Discipline

prof. mr. Floris Bannier (emeritus bijzonder hoogleraar advocatuur)                   

mr. Noa de Leon-van den Berg, advocaat gespecialiseerd in tuchtrecht.

16.45                  Borrel, aangeboden door NautaDutilh

18.30                  Einde

 

Naar wie is “De Sonja” vernoemd?

Sonja Boekman (29 december 1921 - 23 januari 2000) was een Nederlandse juriste. Haar carrière startte in 1950 bij het kantoor van Veenhoven en Pot aan het Haarlemse Kenaupark, waar zij als advocaat werkte. Enkele jaren later promoveerde zij cum laude op de dissertatie “De Handelsnaam”. In 1962 trad zij toe tot de redactie van het Bijblad bij de Industriële Eigendom (BIE), waar zij 34 jaar aan verbonden zou blijven. In 1977 werd Sonja Boekman de eerste vrouwelijke deken van Nederland, bij de Haarlemse Orde van Advocaten. Nadat zij lange tijd rechter-plaatsvervanger was in de Haarlemse rechtbank, was zij van 1983 tot 1992 raadsheer in de Hoge Raad. Tevens was zij lid van het Benelux-Gerechtshof. Sonja Boekman was plaatsvervangend lid (1984), lid (1985) en plaatsvervangend voorzitter (1986) van het Hof van Discipline. In deze tijd heeft zij haar naam verbonden aan het tuchtrecht. Tot 2009 werd jaarlijks de Sonja Boekmanprijs uitgereikt: een prijs om de doorstroming van vrouwen in de advocatuur naar topfuncties te bevorderen.


Let op !

Er zijn voor deze cursus op het moment geen plaatsen beschikbaar. Bij inschrijving zult u op de wachtlijst worden geplaatst. Mochten er alsnog plaatsen beschikbaar komen, dan wordt contact met u opgenomen.